هشدار اداره کل دامپزشکی کردستان در رابطه با احتمال شیوع تب کریمه کنگو
روز یکشنبه 5 خرداد 98 مدیر کل دامپزشکی کردستان: با توجه به گرم شدن هوا و تکثیر ناقلین بیماری تب کریمه کنگو هشدارهای مراقبتی را برای رعایت و اقدام اعلام کرد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کردستان، روز یکشنبه 5 خرداد 98 مدیر کل دامپزشکی کردستان: با توجه به گرم شدن هوا و تکثیر ناقلین بیماری تب کریمه کنگو هشدارهای مراقبتی را برای رعایت و اقدام اعلام کرد.
دکتر مجتبی ورمقانی مدیر کل دامپزشکی استان کردستان، هم سو با هشدارهای سازمان دامپزشکی کشور گفت بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو CCHF از نزدیک به 50 سال پیش در ایران مورد شناسائی قرار گرفته و تاکنون در استان های كشور مواردی از بیماری گزارش شده است.
وی با بیان اینکه میزان مرگ و میر در بین مبتلایان متغیر بوده و از نظر افراد در معرض خطر نیز قصابان، دامداران و كارگران كشتارگاهها بطور معناداری بیشترین موارد بیماری را به خود اختصاص داده اند، افزود این بیماری یکی از بیماریهای خطرناک و با احتمال تلفات بالا در انسان است که علاوه بر انتقال مستقیم از انسان به انسان، توسط کنهها نیز ویروس عامل این بیماری قابل انتقال به انسان و دام است.
ورمقانی ادامه داد بطور معمول مخزن ویروس در طبیعت کنهها هستند و گاو، گوسفند، بز و خرگوش نیز به عنوان مخزن مطرح هستند؛ ویروس بیماری از طریق تماس مستقیم با خون یا ترشحات فرد بیمار و لاشه حیوان آلوده به افراد در معرض خطر بویژه قصابها و سلاخها و به فرد سالم انتقال مییابد.
وی خاطر نشان کرد این بیماری بیشتر در مناطق صحرایی آفریقا، اروپای شرقی، خاورمیانه عراق، هند، افغانستان، پاکستان، ایران و غرب چین گزارش شده است و بیشتر در بین کارکنان بیمارستان ها و اشخاصی که با دام سر و کار دارند مشاهده میگردد. بیماری در فصول گرم سال از اواخر فروردین تا اواخر شهریور، یعنی زمان رشد و تکثیر کنهها بیشتر شایع است. این بیماری در حیوانات اهلی هیچگونه علائم مشخصی ندارد و خطر انتقال بیماری در انسان به دنبال تماس با پوست یا لاشه حیوان طی ذبح حیوان آلوده یا یک دوره کوتاه پس از ذبح حیوان آلوده وجود دارد. ضمناً تماس با خون و بافت بیماران بخصوص در مرحله خونریزی یا انجام هرگونه اعمالی که منجر به تماس انسان با خون، بزاق، ادرار، مدفوع و استفراغ آنها گردد باعث انتقال بیماری میشود.
مدیر کل دامپزشکی کردستان گفت مقاومت ویروس عامل این بیماری در برابر حرارت کم است و در دمای ۵۶ درجه سلسیوس به مدت ۳۰ دقیقه از بین میرود؛ لذا پختن گوشت یا پاستوریزه کردن شیرخام، باعث از بین رفتن ویروس میشود، این ویروس به محیطهای اسیدی حساس بوده و سریع از بین میرود، با توجه به اینکه در کشتارگاه های صنعتی لاشه دام به مدت حداقل ۲۴ ساعت دردمای 2 تا 8 درجه سانتی گراد نگهداری میشود و پس از این مدت لاشه حالت اسیدی پیدا کرده و وجود ویروس در آن غیر ممکن است.
وی در ارتباط با کنترل بیماری و کاهش خطر ابتلای انسانی، اقدامات اداره کل دامپزشکی کردستان را برشمرد:
1- استفاده و ساماندهی کشتارگاه های صنعتی و به موازات آن جلوگیری از فعالیت کشتارگاه های سنتی
2- تاکید بر راه اندازی سالن پیش سردکن در کشتارگاههای دامی
3- بازرسی قبل از کشتار دام در کشتارگاه های مجاز و بازرسی مداوم لاشه دامهای کشتار شده
4- توصیه به مردم در خصوص عدم خرید گوشت های بازرسی نشده فاقد مهر دامپزشکی و کشتار غیر مجاز
5- سمپاشی منازل و اصطبلهای روستایی در کانونهای بیماری جهت حذف کنه های ناقل بیماری
6- آموزش دامداران واقع در مناطق پر خطر و کارکنان کشتارگاه ها جهت رعایت موازین بهداشتی و ایمنی کار
گفتنی است در صورت عدم مداخله دامپزشکی در کنترل کانونهایدامی، با توجه به عامل بیماری که بومی کشور است، تعداد مبتلایان انسانی دهها برابر میزان رخدادهای ثبت شده برآورد میشود.
مدیر کل دامپزشکی کردستان در پایان گفت با اقدامات پیشگیرانه اداره کل دامپزشکی کردستان موردی از بیماری تب کریمه کنگو در استان مشاهده نشده است.
Leave a Comments